Във Велико Търново днес ще бъде открита постоянна експозиция за находките открити в  храма "Св. св. Петър и Павел" в зала в Учредителното събрание, съобщи проф. Николай Овчаров.

Експозицията ще се обогатява с находките, разкривани през следващите години. Манастирът "Св. св. Петър и Павел" показва целия блясък на второто българско царство, каза Николай Овчаров, цитиран от БТВ.

В района на храма са разкрити над 100 погребения на боляри и на богати търновци от 14 - 18 век. Накитите, намерени в погребенията във Велико Търново са скъпи и равни на тези, откривани в Арбанаси.

Над 100 са скъпоценните предмети със злато и сребро открити в тези погребения - от тях има над 50 пръстена, от тях 4 са златни, останалите са сребърни. Множество останки от златотъкани дрехи, макар че нашите почви не позволяват запазването на дрехите.

Открит е пръстен от френските кралски ателиета, както и масивен златен пръстен с високо качество, тежък 25 грама, с антична тема с бог Марс.

Сред находките са и сребърна брошка с размери 7- 8 сантиметра и бисер в горната си част, която също е високо произведение на изкуството, каза Овчаров.