Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново ще бъде изложен от 1 юли до 31 август 2016 г., в трезорната зала в Историческия музей в Панагюрище, съобщи Дарик, позовавайки се на местната община.

Гостуването на световноизвестното Панагюрско златно съкровище през 2015 г. бе отложено, тъй като то бе част от голямата международна изложба "Златната легенда" ("The Golden Legend") в Япония за периода от 16 октомври 2015 г. до 29 май 2016 г. Затова сега тракийският шедьовър, открит през 1949 г. в местността Мерул край Панагюрище, ще гостува в местния музей за два месеца, вместо за един.

Представянето на българското съкровище в музея на общината, където е открито, е регламентирано в дарителско Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство. Документът е подписан между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей- Панагюрище, фирма "Асарел-Медет" и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор.

Регламентирано е ежегодно експониране на оригинала на съкровището в Историческия музей в Панагюрище. По дарителското споразумение бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.