Скандални картини на художника Аркадиуш Жабовски бяха свалени от изложба в Пловдив.

Той искаше да участва с две свои творби в експозиция, посветена на Деня на народните будители 1 ноември. Картините „Български политически възбудител" и „Български избирателен полегател" изобразяват в реалистичен план мъжки и женски полов орган.

Управителният съвет на Дружеството на Пловдивските художници обаче свали произведенията от общата изложба с творби на 20 пловдивски творци. Тя ще се открие на 31 октомври в навечерието на Деня на будителите, но без творбите на Жабовски.

Не включихме картините в експозицията, за да избегнем скандал точно в деня на народните будители. На Жабовски казахме, че може да кандидатства за самостоятелна изложба, в която да изрази концептуалните си творби, обясни председателят на Дружеството на художниците Димитър Чонов.

Когато човек е заспал, трябва да го стреснеш, за да се събуди, обоснова работите си Жабовски.

През тази година Аркадиуш Жабовски също разбуни духовете, като показа в Пловдив две свои картини в сборната изложба „Цветове". На едното от платната Богородица беше изрисувана като череп, а Исус - като жаба. На второто произведение изобразяваше разпятието като разпъната вагина.

В края на миналата година Жабовски представи на друга изложба две картини, в чието създаване, според думите му, е използвал сперма и кръв.

45-годишният Аркадиуш Жабовски е дете на поляк и българка. Завършил е Академията в София, специалност стенопис. Сега работи във Виена върху докторантура по философия на изкуството.