1842 г Дюма Няколко порнографски фотографии, направени преди 160 години от 300 дагеротипи, ще бъдат представени на изложба в Париж в знаменития музей на импресионизма D'Orsay, предаде news.ru.

Замисълът на организаторите е с изложбата да се пробуди интереса към това забравено днес изкуство, послужило за основа на съвременната фотография. Дагеротипията е първият способ за фотографиране, предложен от Л. Ж. Дагер през 30-те години на XIX век. При този метод фотографиите се произвеждат на метални пластинки, покрити със слой йодово сребро, чувствително към светлинните лъчи.

По примера на изложените порнографски картинки може да се проследи как се е зародило и развило изкуството на изображение на голите тела посредством фотографията.

На изложбата ще бъдат показани, вероятно най-старите фотографски изображения на лесбийски, потънали в обятията си.

Често определяната като малка стъпка в подготовката за развитието на съвременната фотография и снимки, дагеротипията в действителност има почти 20-годишна история, по времето на която са създадени милиони високохудожествени образи. При нея е използвана огромна камера с размерите на куфар.

Охранителят на колекцията Доминик Фон-Реолкс заяви, че изложбата, която ще бъде показана утре - 13 май, "трябва да излезе от небитието", където, откакто е била продадена на Франция от фирма Kodak през 1939 година.

На изложбата, която след това ще замине за Ню Йорк, ще бъдат показани и редки експонати от частни колекции, които по-рано никой не е виждал.

Изобретението на Дагер е било официално представено през 1839 година, след което получава държавна пенсия за особени заслуги. Неговата техника за фотографиране бързо придобива популярност.

Сложността и бавността на процеса на заснемане на образите не са били препятствие за творците, които винаги създавали високохудожествени образи. За съжаление, половината от хората, изобразени на дагеротипите, остават неизвестни, тъй като е невъзможно да се установи тяхната самоличност. Много от любителските снимки са запечатали пейзажни картини и битови сцени от всички континенти.

През годините на използване на дагеротипи учени са пригаждали огромните камери към микроскопите си, а кореспонденти дори са снимали събитията около френската революция през 1848 година, пише Daily Telegraph.