Г.Марков На сцената на драматичен театър Ловеч, за първи път в България се поставя пиесата на Георги Марков “Архангел Михаил”. Премиерата й е тази вечер, 28 години, след като изтъкнатият наш дисидент, писател, сценограф и журналист печели с нея първа награда на престижния театрален фестивал в Единбург.

Това е и режисьорски дебют на младия Васил Василев. По думите му, този текст на Марков го грабва с невероятния диалог и подчертаната провокативност и актуалност на идеите, заложени в него.

Разказът е за времена, непознати за по голямата част от младите хора днес, но поставените теми удивляват със своята непреходност. В “Архангел Михаил” Георги Марков противопоставя две личности, две ценностни системи и философии за живота – интелектуалецът срещу властта, или конкретно – Доктора срещу Полицая.

Единият прекрачва и нарушава всички закони на режима, за да окаже помощ, а другият преминава всички човешки правила и норми, за да попречи на своя опонент.

“Архангел Михаил” е последната написана от Георги Марков пиеса. Тя е започната в Италия и завършена през 1969 в Англия, където е и поставена няколко пъти.