Българският игрален филм „Потъването на Созопол” триумфира на Независимия международен филмов фестивал в Прага PIFF 2016 с най-емблематичните за киното награди. Това съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.

Филмът взе голямата награда „Златен орел”, Костадин Бонев бе отличен със златна статуетка за най-добър режисьор. Третата награда отиде при Константин Занков  - златна статуетка за най-добра операторска работа.

Филмът е направен по едноименния роман на Ина Вълчанова. Снимките са продължили пет седмици – през септември и октомври 2013 година в Созопол, Ахтопол и Синеморец.

Предпремиерно филмът е показан на фестивала „Аполония” в Созопол на 29 август 2014 г. Официалната премиера в киносалоните се състоя на 3 април 2015 година.

В „Потъването на Созопол” се разказва за 50-годишния архитект Чавдар Кършев (Чаво), който се отправя с 10 бутилки водка към Созопол, където е прекарал младостта си. Архитектът вярва, че животът му не е минал така, както е трябвало. Вярвал също, че след като изпие и последната бутилка, ще настъпи промяна.

Всяка бутилка отключвала негов спомен – раздиращ, драматичен, предателство, бягство, смърт. Научавайки за това, приятелите му започнали да пристигат един по един при него в Созопол. Постепенно, ставайки съпричастни с фрагментираните спомени на архитекта, те му помагат да ги подреди.

Наградите в Прага не са първите за „Потъването на Созопол”. На 32-рия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза” във Варна през 2014 г. лентата получава две награди – за най-добра актриса на Снежина Петрова и за най-добър сценарий на Ина Вълчанова и Костадин Бонев.

В седем категории филмът е бил номиниран на Международния кино фестивал в Ню Йорк през май 2015 година.

Награда за актьорски постижения филмът е спечелил на фестивал в Милано. Българската филмова академия пък му е връчила награди в четири категории през миналата година.