Най-големият оратор на 20 век Уинстън Чърчил в реч пред Камарата на общините заявява: В Източна Европа се случва нещо, за което няма дума.

Припомняйки този цитат професорът по международно право Едуард Гафни представи документалния си филм „Празни товарни вагони".

Филмът е посветен на спасяването на над 50 000 евреи по време на Втората световна война и невъзможността за спасяване на 11 393 евреи от окупираните територии на Тракия и Македония.

Сред героите на филма са равин Хаим Аса, един от спасените български евреи от Бургас, Жамила Халаминос и Саби Кемино от Кавала, о.р. Йосиф Илел от Пловдив.

В Лондон Чърчил не намира дума за това, което се случва с Полша. Намира я един поляк от еврейски произход, който достига до думата геноцид - преднамерено унищожаване на цяла култура.

Така се стига до думата, която се използва за масовото унищожаване на 3 милиона евреи в Полша, разказа американският режисьор и продуцент Едуард Гафни.

Планът е бил да се унищожат всички евреи в Европа - от Северния полюс до Сицилия. Това е било решено на една конференция в Берлин, припомни професорът.

Българското гражданско общество е разбрало, че на тази мръсна тайна война в Европа тук трябва да бъде сложен край, отбеляза авторът на филма.

Какво правят хората, когато виждат човешки същества натоварени във вагони? - това показва документалният филм, за който са направени повече от 30 интервюта с оцелели от Холокоста евреи.

По думите на Едуард Гафни този филм е апотеоз на най-мащабното спасяване на човешки животи през периода на Холокоста.

„Опитах се да направя филма разбираем. Да дам човешко лице на онези, чиято смелост предотврати ужасите на Треблинка.", изтъкна Гафни.

Силата на филма е в това, че показва, колко е важно да се противопоставиш на посегателството срещу живота, посочи още режисьорът.

Филмът ще се види за първи път тази вечер в София.