Регионалният исторически музей в Ловеч отказа да приеме старинни монети и предмети. За това съобщават в писмо до медиите от българската национална федерация по металдетектинг.

От там посочват, че ръководството на музея не желае да приеме предмети, имащи признаци за паметници на културата. Те са предоставени на 26 ноември от председателя на Българска национална федерация по металдетектинг Илия Илиев.

Отказани да бъдат приети са монети и железни предмети, датиращи от преди 1800 година. Те са открити на 25 ноември и съгласно Закона за културното наследство и Закона за собствеността са занесени в музея още на следващия ден.

На 26 ноември директорът на музея Иван Лалев и археологът Радослав Гущераклиев декларират пред Илиев, че ще приемат предоставените им предмети, като за това ще издадат разписка в понеделник. В понеделник обаче директорът на музея отсъства и археологът се мотивира, че без директора не може да ги приеме, като кани Илиев да дойде отново на другия ден, във вторник, обясняват от БНФМ.

От федерацията допълват, че във вторник сутринта Иван Лалев не приема Илиев, като посочва, че е на съвещание. След него археологът Гущераклиев заявява на Илиев, че не могат да приемат находката от него, тъй като той не е представил документ за собственост. Музейният специалист изтъква още, че намирането на въпросните монети е престъпление и трябва веднага да бъде уведомена полицията.

Регионалният исторически музей в Ловеч не е издал официален документ на Илиев, който да удостоверява, че е посетил музея, за да съобщи и предаде въпросните старинни предмети.

В заключение от Федерацията по металдетектинг настояват Министерството на културата да вземе отношение по случая.