Трафикът на културни ценности от Сирия финансира дейността на „Ислямска държава" и пресичането му е ключ към сломяването на терористите. Това убеждение обедини българското правителство, кралство Норвегия и ЮНЕСКО по време на конференция за необходимостта от опазване на историческото наследство на Сирия.

Трафикът на ценности и културни обекти в региони като Сирия и Ирак е военно престъпление, обяви вътрешният ни министър Румяна Бъчварова. Според нея разрухата на храмове е опит за унищожаване на цивилизации и е редно да не позволяваме на „Ислямска държава" да успее.

Шефът на МВР призна, че сме трети по трафик на антики в региона и заради това сме предприели активни законови мерки, които все по-често карат трафикантите да заобикалят страната ни. Целим пълното ликвидиране на групите, които осъществяват такава дейност, отсече Бъчварова.

Тя гарантира, че десетки хиляди ценни предмети са върнати у нас благодарение на добрата работа на родните служби и на партньорите им. От 2012 година имаме регулярна информация за трафика на антики от Сирия и се борим с него, доволна е Бъчварова.

Тя изтъкна и че постоянно наблюдаваме границите си за нови бежанци, като за последното денонощие броят им е малък и те са задържани. Проверяваме внимателно всеки един за принадлежност към незаконни организации и регистрираме и онези, които задържаме на излизане от България, обяви министърът.

Тя получи благодарности за работата на правителството от шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която отчете, че България активно помага от години в борбата с трафика на антики. Бокова припомни разрушаването на паметник в Палмира от 1 век н.е., като заяви, че това е опит да се заличи обединението на човечеството около различията му.

В Сирия в момента има хиляди незаконни разкопки, това е ограбване в промишлени количества, алармира тя. По думите й само с обединени усилия и решителни действия международната общност може да спре това. Трябват ни безкомпромисни действия, убедена е Бокова. Тя настоя ЕС да приеме регламент за контрол на вноса на антики от чужбина.