Наш филм спечели Наградата на публиката от NFFTY, най-големия филмов фестивал за младежи в САЩ, провеждащ се в Сиатъл, съобщи Имидж Едвъртайзинг. 

Филмът „Облаците летят на запад" на 11-класника от бургаската Природоматематическа Гимназия „Акад. Никола Обрешков" Веселин Чолаков участва в 5-дневния фест, който привлече 9 хиляди зрители.

След броени дни „Облаците летят на запад" предстои да бъде представен в един от най-старите университети в света като част от Международния студентски филмов фестивал в Кеймбридж, Великобритания. След това лентата се отправя и на премиера в Сан Диего.

Преди малко повече от месец „Облаците летят на запад" се превърна и в първия филм на български ученик, който достигна до официалната селекция на престижния филмов фестивал в Нюпорт Бийч, Калифорния.

Върху 22-минутната лента Веселин Чолаков работи повече от година. Създаден е по техника, съчетаваща компютърна, класическа (hand-drawn) и 3D анимация, движещи се графики (motion graphics) и реално заснето видео.

Филмът се занимава с проблеми като урбанизация, глобализация, нарастващото световно население и миграцията, породена от локални конфликти.

Веско Чолаков представя проекта си така: „Всичко започва във Африка, където ние, хорат, за първи път се появяваме като индивид. Продължава 200 000 години по-късно и хиляди километри по-далеч с безпрецедентното развитие и невиждания технологичен напредък на XXI век, с пренаселената и все пак потъваща в отчуждение Земя.

Филм, който разказва историята на малка източноевропейска страна, България. Историята за това как успяхме да извървим пътя от социализъм до нашата жадувана демокрация, но също и история за всичко това, което загубихме, преследвайки я.

Филм базиран на действителен случай за човек в непознат град, без приятел, с когото да говори, с единствения начин да преживява като свири на акордеон..."