Стар бетонен бункер в София ще бъде преустроен по прилика на бившия мавзолей на Георги Димитров.

От министерството на културата уточняват, че бункерът се намира в двора на сграда, собственост на министерството и е постъпило предложение вместо да се дават пари за събарянето му, вътрешността му да стане подобие на съборения мавзолей.

Въпросната сграда в момента се ремонтира и предстои там да бъдат настанени няколко структури на Министерството на културата - Национален институт за недвижимото културно наследство /НИНКН/, Регионалния център на ЮНЕСКО, „Реставрация" ЕАД; Ансамбъл „Филип Кутев" и др., както и кинохранилища и складове за декори и реквизити на държавни театри.

В сградата ще се оформи и собствено депо на Министерството за произведения на изкуството, за да не стоят както досега в складове под наем.

Съгласно утвърдената от правителството Концепция за водещи столични музеи там ще се създаде експозиция на Музея на тоталитарното изкуство, която обаче е още в проект.

Сред предложенията е и в околното пространство на музея да бъдат експонирани и съхранени паметници от периода след II-та Световна война до 10 ноември 1989 г.

Ще бъдат създадени работни групи от музейни експерти, представители на творчески съюзи и специалисти, за да се изгради конкретният експозиционен план.

Подобни музеи са създадени в много страни от Източна Европа, като за особено успешен се счита Музеят на комунизма в Будапеща, уточняват от МК.