Проектозакон ще пази българския фолклор от "мръсни ръце". Това обяви на пресконференция председателят на Български арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков. Той представи пролетната фолклорна програма на центъра.

Според Станков подобен проектозакон би гарантирал опазването на автентичния фолклор у нас, който се срещал на много малко места в страната.

Много от професионалистите в тази област си позволяват да модифицират дадено фолклорно произведение. Дейността на фолклорните и сценични групи е оставена да се развива без правила.

"Русия и Украйна толкова си стилизираха фолклора, че нищо не им останало", констатира още Христо Станков.

В проектозакона са предвидени задължителни часове по български фолклор в училище. "Българският фолклор е единственият, който може да запази българската душа", аргументира се Станков.

По думите му България е малка европейска държава, но с петте си различни фолклорни области, толкова различни една от друга, те все едно са различни държави.

Сред интересните пролетни събития на център "Нестия" са организираните надигравания и надпявания пред Дома на културата "Искър" на 18-ти март от 16.00 часа. Надигравания готвят и на следващия ден пред Дома на културата "Средец".

На 8-ми и 9-ти април ще се състои фестивалът "Китна пролет в Пирин". Предвидено е този фестивал да се пренесе и в Средногорието на 23-ти и 24-ти април и в София на 29-ти и 30 април.

Програмата предвижда и Фестивал на сиренето в град Сливница на 13 и 14 май. Акцент в програмата е и готвеният Фестивал на огъня и нестинарството пред НДК в столицата, където ще бъдат запалени пет-шест огъня и ще танцуват нестинари в деня на Константин и Елена - 21 май.