Поклонението пред актьора Стефан Данаилов ще се проведе днес. То ще започне в 11 ч. в сградата на Народния театър "Иван Вазов".

Легендата на българското кино почина на 27 ноември, дни преди да навърши 77 години.

Припомняме, актьорът беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато беше приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове.

В средата на октомври Данаилов отново беше приет във ВМА в критично състояние. Той беше поставен в медикаментозна кома и на апаратно дишане.

След инцидент през август Стефан Данаилов претърпя операция на тазобедрената става, от която се възстановяваше. След допълнителни изследвания, направени му през септември, на актьора беше назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.

Почина Стефан Данаилов

Почина Стефан Данаилов

Той беше в медикаментозна кома

Данаилов е актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. През 1975 г. става заслужил артист, а през 1983 г. получава и отличието за народен артист.

Още като дете Данаилов участва в игралния филм "Следите остават" (1956). През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н. О. Масалитинов" (1967 - 1968). Работи в СИФ (1968 - 1973).

Той е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. За своите студенти той бе известен с прозвището Мастера.

Данаилов бе министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. и депутат в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.