Редица български изпълнители сформираха концерт пред прозорците на депутатите с искания за по-сериозна държавна политика в областта на културата и интелектуалната собственост.

Инициативата е по идея на „Музикаутор", които твърдят, че е неотложно основният стълб на директното финансиране да бъде подплатен със система от механизми за ефективна защита правата на творците, с твърди гаранции за справедливи възнаграждения и разнообразни творчески възможности.

Необходима е реформа в отношението към творците, в средата, в която функционират техните сдружения за колективно управление на права, което неминуемо ще доведе до промяна в начина на възприемане и оценка на резултатите от техния труд, настояват от ръководството на организацията.

Родните творци са недоволни от това, че от 18 месеца организациите за колективно управление на права настояват в Народното събрание за законодателни предложения, които пред три правителства и три парламента не намират място в Закона за авторското право и сродните му права. Те касаят автори, издатели, музиканти, продуценти, артисти, преводачи, режисьори, сценаристи, оператори и т.н.

Те са в синхрон с европейските практики и идейно целят да създадат среда, в която културата и творчеството да се развият в унисон с Европа. Отделно, реформите ще допринесат за допълнително захранване със средства на „Национален фонд Култура", което ще стимулира и катализира националната политика, икономика и заетост в областта на културата, смятат творците.

Докато депутатите дебатираха в парламента стратегията за съдебна реформа, артистите представиха свои изпълнения на импровизирана сцена, позиционирана във вътрешността на голям камион, на който беше разпънат плакат: „Нова година за българската култура".

Сред активистите се открояват БТР, група „Мастило", Д2, Любо Киров, Орлин Павлов и други.