Авторът на проекта "България на длан - макети на открито" дари 111 кв. м, по аналогия на площта на страната ни, която е 111 000 кв. км. Теренът е в община Правец и ще бъде използван за парк.

В НДК бе открита Национална дарителска кампания за изграждане на първия образователен културно-исторически парк "България на длан - макети на открито" под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Сред изложените макети бяха храм-паметникът "Александър Невски", църквата "Св. София", Народният театър, Рилският манастир, Царевец, Асеновата крепост, Руската църква-Шипка и други.

Министерството на туризма подкрепя инициативата, която започна през 2005 г., отбеляза служебният ресорен министър Стела Балтова. Творението събира в себе си елементи от историческото и културното наследство на България.

Балтова изтъкна и приноса на учениците от Втора английска гимназия, които също участват в инициативата.

Специален гост бе големият музикант Теодосий Спасов, който е приел да бъде лице на дарителската кампания.

Началото на инициативата беше поставено през 2005 г., когато "България на длан" обиколи страната и събра почитатели от всички поколения като пътуваща експозиция от макети. В резултат на големия обществен интерес и родолюбивата цел на проекта, през 2015 г. бе създаден Инициативен комитет. Основната му цел е изграждането на парк на открито като място за образователни и културни събития, за съхраняване на историческата памет, за развитие на туристическите възможности на страната ни.

В Инициативния комитет се включиха известни български общественици, творци и учени, както и представители на изпълнителната власт в лицето на Министерството на туризма, Министерството на културата и Министерството на външните работи.

Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО даде през 2015 г. своя патронаж на проекта, който да представи както българското културно и историческо наследство, така и образци на световното наследство, ползващи се със закрилата на международната организация.