Йълдъз“Цветът” на българския джаз се събира тази вечер на сцената в зала “България” по случай юбилейния концерт на Йълдъз Ибрахимова. Уникалният джемсешън, в който Йълдъз ще пее с някои от най-добрите музиканти, работили с нея през годините, включва класически и етноджаз, както и любимите на певицата цигански романси, превърнали албумът й “Марджанджа” в една от сензациите на музикалния ни пазар.

На една сцена ще се качат Васко Пармаков, Антони Дончев, Христо Йоцов, Митко Шанов, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселени Веселинов-Еко, Венци Такев – виртуозният цигулар от “Марджанджа”, Иво Папазов-Ибряма, Анатоли Вапиров, Петьо Петров-Парчето, Оги Видев и други.

Пред българската публика Йълдъз ще представи и една много специална по думите й турска солова песен "Али", която казва, че пее на мъжа си в къщи. Ще бъда много щастлива, защото сега ще мога да му я изпея хем лично, хем пред много хора, споделя тя.

На концерта ще звучат и някои от акапелните “уникуми” на Йълдъз, които всеки път поставят въпроса на неограничеността на нейния глас. За първи път тя използва този вид пеене без инструментал по идея на Нешка Робева, като съпровод на едно от съчетанията на Лили Игнатова. Личният рекорд на джазпримата е 90-минутно непрекъснато пеене без съпровод на друг инструмент.

Освен класическия и етноджаз, в който Йълдъз смесва турски и български фолклорни мотиви, певицата изпълнява и записва някои класически произведения. Завършила в консерваторията оперно пеене, тя включва в репертоара си оперите “Кармен” и “Сватбата на Фигаро”, концерти на “Порги и Бес” на Джордж Гершуин с Петербургската филхармония.

В момента Йълдъз подготвя албум с детски песни, като една от тях е написана специално за деца от Моцарт, месеци преди смъртта му по мотиви от австрийски народни песни.