Руската държавна телевизия обяви, че ще бойкотира тазгодишния конкурс "Евровизия". Заплахата идва, след като държавата домакин Украйна обяви, че ще блокира участието на руския състезател, а Москва отхвърли два възможни компромиса, предложени от организаторите. Това съобщава "Ройтерс".

Украйна заяви, че руската певица Юлия Самойлова не може да пътува до Киев за конкурса следващия месец, защото е имала участие в Крим, след като районът е анексиран от Русия.

Москва обвини Украйна в дискриминация срещу Самойлова и в нарушаване на правилата на конкурса. Организаторите на конкурса също осъдиха решението на Украйна, но казаха, че събитието ще се състои.

Украйна блокира участието на руския състезател в Евровизия 2017

Украйна блокира участието на руския състезател в Евровизия 2017

На Юлия Самойлова е забранено да участва в събитието

Руската телевизия "Первий канал" - държавната телевизия, която излъчва конкурса за голямата руска публика, обяви, че организаторите са предложили опцията да бъде изпратен друг участник или Самойлова да участва посредством видео връзка от Москва.

"Според нас това представлява дискриминация срещу руското участие и разбира се нашият екип няма да се съгласи с такива условия при никакви обстоятелства", заяви Юрий Аксиата, шеф продуцент за музикални и забавни програми в телевизията.

"Естествено, ние няма да вземем участие в конкурса Евровизия 2017 г. при условията, които ни се предлагат, нито ще го излъчваме", допълни той.

"Липсата на руски участник, по мое мнение, е много сериозен удар по репутацията на самия конкурс и за руската публика и това също е друга причина да не отдадем внимание на конкурса", коментира Юрий Аксиата.

Годишният музикален конкурс привлича милиони телевизионни зрители в цяла Европа. За много страни, особено за бившите комунистически държави в Европа, доброто представяне на събитието се смята за национална гордост.

Украйна предлага Русия да смени участника си в "Евровизия"

Украйна предлага Русия да смени участника си в "Евровизия"

Избраната Юлия Самойлова има 3-годишна забрана за влизане в Украйна

Киев обяви, че Юлия Самойлова е нарушила границите на Украйна, навлизайки в Крим без да е поискала разрешение от украинските власти. Москва анексира Крим през 2014 г., но всички, с изкючение на шепа държави, го смятат като част от Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази съжаление, че организаторите на Евровизия не са успели да изпълнят условията на своите собствени правила и застави Украйна да позволи на Самойлова да пътува за Киев.

Организаторите на конкурса - Европейският съюз за радио и телевизия, обявиха в свое становище, че са направили всичко по силите си, за да може всички допустими страни да вземат участие.

"Ние силно осъждаме решението на украинските власти да наложат забрана за пътуване на Юлия Самойлова, тъй като вярваме, че това напълно подкопава целостта и неполитическия характер на музикалния конкурс "Евровизия", обяви председателят на управителния комитет на събитието.

Той допълни, че въпреки това подготовката за конкурса продължава в града домакин Киев. Нашият топ приоритет остава да направим зрелищен музикален конкурс "Евровизия", допълват организаторите.