Украйна е готова да допусне друг представител на Русия за участие в международния конкурс Евровизия вместо Юлия Самойлова, заяви вицепремиерът на Украйна Вячеслав Кириленко, цитиран от ТАСС.

Миналата сряда стана ясно, че Службата за безопасност на Украйна (СБУ) е забранила за 3 години на руската певица Юлия Самойлова да влиза в страната им.

Украйна блокира участието на руския състезател в Евровизия 2017

Украйна блокира участието на руския състезател в Евровизия 2017

На Юлия Самойлова е забранено да участва в събитието

От Службата смятат, че Самойлова, която през 2015 година е имала концерт в Крим, е нарушила постановление на кабинета на министрите на Украйна, според които чужденците трябва да имат специално разрешение за посещение на територията на полуострова. Редица обществение и културни дейци на Русия предложиха да бъде обжалвано решението на Украйна в международните инстанции.

"Безусловно сме готови да приемем представителите на всички 43 страни, които участват в "Евровизия 2017", в това число и представители на Русия.
Руската федерация сама може да открие изход за себе си от тази ситуация, предлагайки участник или участничка, който няма проблем с украинското законодателство. В такъв случай проблемът може да бъде разрешен много бързо", потвърди Кириленко пред "Украинско радио". Видеозапис от интервюто бе поместен и в Twitter.

По-рано Европейският съюз за радио и телевизия изрази разочарование във връзка с решението на украинските власти да забранят влизането на Самойлова.
Съюзът също предложи на Първи канал да организира видеопредаване на Самойлова, с което тя да участва в конкурса, но телевизионният канал отказа предложението. Киев също отхвърли идеята, завявявайки, че транслацията ще наруши украинските закони.

Украйна получи право да домакинства на "Евровизия 2017" след победата на певицата Джамал с песента "1944" на конкурса в Стокхолм през 2016 година. Полуфиналът бе в Киев от 9 до 11 май, финалът - на 13-ти. Главната арена на мероприятията ще бъде Международният изложбен център. В "Евровизия 2017" ще участват 43 страни.