Дебютът на Константин Божанов "Аве" открива 16-тия международен София Филм Фест в 19.30 часа тази вечер в зала 1 на НДК.

Романтичната драма разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве и се влюбва в нея.

Главните роли са поверени на Ованес Торосян и Анжела Недялкова.

В 16.00 часа в кино „Люмиер" можете да гледате „Операция „Шменти капели" на Влади Въргала и Иван Митов - комедия за това, което става пред очите ни, без ние да го разберем.

От 18.30 часа е прожекцията на „Анонимен". Новият филм на Роланд Емерих е политически трилър за края на управлението на кралица Елизабет Първа и заговора на граф Есекс срещу нея, посочва БНР.

Режисьорът на „Денят на независимостта" и „След утрешния ден" ни представя нова теория за това кой е написал Шекспировите пиеси.

Музикалният шедьовър на Вим Вендерс „ Пина", посветен на хореографката Пина Бауш, започва в 19.00 часа в Синема сити.

По същото време в кино „Одеон" можете да гледате Огнярът" - най-новата кино творба на Алексей Балабанов. В нея режисьорът на „Карго 200", „Жмичка", „Война", „Брат" и „Брат 2" ни пренася в света на Русия от края на ХХ век. В образа на главния герой влиза един от любимите актьори на Балабанов - Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.

Отличеният с „Оскар" за чуждоезичен филм „ Ничия земя" на Данис Танович е сред заглавията в програмата на София Филм Фест днес. Прожекцията в 19.00 часа във Френския културен институт е част от ретроспективата, посветена на босненския режисьор.

От 21.00 часа там можете да гледате „ 4 месеца, 3 седмици, 2 дни". Филмът на Кристиян Мунджиу е носител на няколко международни отличия, сред които "Златна палма" и наградата на ФИПРЕССИ в Кан.

От 20.30 часа в Дома на киното можете да гледате „ Ариранг" - уникален филм, в който режисьорът Ким Ки-Дук обръща поглед към кариерата си в киното.

За 16-та година феста ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Между 9-и и 18-и март 2012,  най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, посочват организаторите.

Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 15-те си издания, Киномаратонът на годината е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния дворец на културата, Националния филмов център и Българската национална телевизия, с подкрепата на програмата МЕДИА на Европейската комисия,  национални и чуждестранни културни институти и спонсори.