Садам в образа на херувим Американските войници в Ирак планират да проведат една необичайна акция, съобщава Ananova.

В скоро време военнослужещите от 4-та пехотна дивизия на американската армия ще разлепят плакати в Тикрит, осмиващи бившия иракски лидер Садам Хюсеин.

На постерите диктаторът е превъплатен в образите на Елвис Пресли, Арнолд Шварценегер, Били Айдъл и като кинозвездата от 50-те За За Габор.

Мисля, че на повечето местни хора ще се понравят плакатите и ще се посмеят, коментира подполковник Стив Ръсел. А враговете ще се разлютят и тогава по-лесно ще ги открием, допълва той.

Военните психолози одобряват идеята на подполковника. Според тях, ако войниците разлепят постерите със Садам и ако те дълго време не бъдат разкъсани, това ще покаже “кой е стопанинът в къщата.”

Рейнджърите са взели фотографиите от сайта worth1000, който провежда конкурс за най-сполучливата подигравка със Садам Хюсеин.

Садам като ЕлвисТикрит – родното място на Садам Хюсеин, се смята в американските среди за региона с най-лоялните поддръжници на бившия президент. Именно в районна на Тикрит са били извършени най-много нападения срещу американците.

Наблюдателите обаче отбелязват, че съществуват сериозни опасения, че постерите могат да доведат до разкол сред населението в Тикрит. Плакатите могат да предизвикат негодувание дори сред тези, които не поддържат предишния режим. Малко вероятно е иракчаните да приемат американския хумор по отношение на бившия си лидер.

Самите иракчани коментират, че местното население ще възприеме карикатурите като оскърбление.

Американското командване в Багдад също не е във възторг от инициативата на своите подчинени. Според него ако местните жители възприемат плакатите като оскърбителни, това може да предизвика активиране на партизанската дейност в региона.