Вече е ясно как ще изглежда паметникът на поетесата Петя Дубарова в Бургас.

В продължение на 2 седмици всеки имаше възможността да гласува в интернет за един от проектите, а днес приключиха и обсъжданията на журито. В градската художествена галерия „Петко Задгорски", бяха изложени всички участващи в конкурса произведения, припомнят от община Бургас.

Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков, който спечели симпатиите на гражданите и събра 1403 гласа. На неговия проект журито също отдаде предпочитанията си.

Майката на поетесата Мария Дубарова също присъства на обсъждането и сподели, че по мнението й проектът „отразява най-точно духовността на Петя".

На второ място се класира творбата на Бойко Митков, а третото място бе отредено на Георги Георгиев. Поощрителна награда бе връчена на Красимир Яков.
Кметът Николов награди отличените творци и заяви, че е доволен от големия интерес и силното участие в интернет - гласуването.

Съвпадението на оценката от журито и резултата от гласуването в интернет за първото място говори за това, че е избран най-сполучливия и най-достоен проект", допълни Димитър Николов.

Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури в състав проф. Митко Динев от Съюза на българските художници, арх. Маргарита Бъчварова от Съюза на архитектите в България, Николай Дубаров - главен художник на община Бургас, Мария Дубарова - майка на поетесата Петя Дубарова, Елица Дубарова - уредник в Дом-музей „Петя Дубарова" и председател на Инициативния комитет и Весела Йорданова - директор на общинска дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността".

Седмият участник в журито бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ „Петко Задгорски". Участие в интернет- гласуването са взели повече от 10 000 граждани от страната и чужбина, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.

Паметникът на поетесата Петя Дубарова ще бъде разположен на най-подходящото за това място - в Морската градина на Бургас, до този на Христо Фотев и ще гледа към морето.