Лукреция В римската Палаца Росполи се откри изложба, представяща 234 творби от 54 музея по света, посветени на династията Борджия.

Ntvru припомня, че от този известен род са били папите Каликст ІІІ и Александър VІ, който е баща на Лукреция Борджия, както и много кардинали. Известна е историята на това семейство, чиито хроники са пълни със заговори, убийства и кръвосмесителни връзки.

Според организаторите на тази мащабна изложба, нейната цел е да реабилитира Лукреция, която, както напоследък заявяват историци и изкуствоведи, никого не е тровила и най-вероятно не е имала сексуални контакти с баща си Папа Александър VІ.

Според Леарко Андало, един от водещите световни експерти на тема “семейство Борджия”, родът е станал жертва на преиначени представи, основани на злобни слухове. Лукреция не е отровила нито един човек, тя самата става жертва на перото на историците, казва още Андало.

Тя е била талантлива и доста активна в държавническите дела, даже ръководела Ватикана в отсъствието на баща си, добавят историците.

Други версии твърдят, че Лукреция е станала жертва на отмъстителността на бившия си съпруг Джовани Сфорца. Бракът с него бил разтрогнат, защото Сфорца се оказал импотентен. Напълно е възможно, за защита на репутацията си, съпругът да е разпространил слуховете за инцест (кръвосмешение) извършвано от бившата му жена.

Лукреция няколко пъти се е омъжвала и след всеки брак се е създавал поредният политически алианс. Обвинявана е, че “по ръцете й” тече кръвта на няколко от съпрузите й, а за едно от децата на Лукреция, се е говорело, че е плод на връзката с баща й.

Жителите на Ферара отдавна искат да реабилитират знаменитата си землячка. Ние се надяваме да изчистим образа и паметта на Лукреция, заявява кметът на града.