Съществува пряка връзка между Бачковския манастир и Перперикон, заяви днес проф. Светослав Овчаров, който заедно с игумена на Бачковския манастир отец Симон представи пред медиите плановете в тази сфера, съобщи БГНЕС.

По думите на проф. Овчаров връзката между манастира и Източните Родопи датира още от Средновековието, а преди три години при разкопки на Перперикон е открит оловен печат от 11 век на Муселий Бакуриани - византийски сановникъ проедър, свързан и с българската история.

За Бачковския манастир се знае, че е изграден именно от фамилията Бакуриани, двама братя грузинци на византийска служба - Григорий и Абазий Бакуриани. Муселий най-вероятно е техен първи братовчед, посочва Овчаров.

След намирането на печата може с голяма степен на вероятност да се предположи, че земите на фамилията са били именно край Перперикон, а връзките с манастира са били активни до 14 век.

Друго доказателство за връзката е разкритият манастир край Кърджали „Св. Йоан Предтеча", за който се смята, че е бил метох на Бачковския манастир.

Идеята на проф. Овчаров и на дядо Симон е да предложат поклоннически маршрут, в който манастирът и Перперикон да са свързани.

Предстои да се довърши пълната реставрация на чудотворната икона на Света Богородица в Бачковската обител. Ще бъде направена реставрация на стенописите в централната църква, както и ремонт на покрива и на хотелските крила на манастира.

В момента се изготвят проекти, с които ще се кандидатства за европейско финансиране в размер на 40 млн. лв. Бачковският манастир ще класифицира библиотечния си фонд и ще се включи във виртуалната глобална библиотека. До дни се очаква стартът на официалния му сайт.