”зл. От днес до 25 януари 2003 година културният живот в Белгия ще бъде под знака на България.

Президентът Георги Първанов ще открие фестивалът Европалия, който е под патронажа на българския държавен глава и краля на Белгия Албер Втори.

Названието "Европалия" е съчетание от Европа и Опалия - римска богиня на жътвата и всяка година представя мащабно културните традиции и постижения на отделна държава.

България е първата държава от Югоизточна Европа, поканена за участие в реномирания културно-политически четиримесечен форум.

”зл.Фестивалът ще бъде открит с изложбата "Златна Тракия - съкровища в България", показващо уникалното “Тракийско златно съкровище”.

Тази свръхсензационна експозиция включва най-старото злато в света, най-скъпата колекция, най-големите златни и сребърни съкровища. В нея са включени богатствата на тракийските владетели, ненадминатите образци на ювелирните изкуства, керамиката, живописта и пластиката.

”зл.Българската Европалия включва още няколко великолепни изложби – едната от тях “Християнското изкуство по българските земи” беше показана по време на Салон на изкуствата 2002 в НДК, както и мащабно представяне на сценичните изкуства и съвременните ни хореографи, селектирани са някои от емблематичните ни театрални и танцови спектакли.

Българската литература се представя от трима автори със символно значение за три поколения – Йордан Радичков, Кирил Кадийски и Георги Господинов.

За Белгия ще заминат едни от най-добрите ни симфоници, оперни певци и фолклорни ансамбли. Музикалната българска Европалия е наистина впечатляваща. “Софийски солисти”, Ансамбъл “Филип Кутев”, симфониците на Българското национално радио, едни от най-елитните наши солисти са включени в програмата на фестивала.

Европалия ще бъде закрита с гала-концерт, на който маестро Емил Табаков ще дирижира Белгийски симфоничен оркестър, а солисти ще бъдат оперните ни звезди Анна-Томова Синтова, Калуди Калудов, Никола Гюзелев и Ина Кънчева.