В продължение на шест дни Националният дворец на културата за пореден път ще е домакин на Пролетния панаир на книгата.

От днес – 24 май, Денят на славянската писменост и култура, до 29 май празненството на словото е част от литературната програма на 21-вия Салон на изкуствата в НДК.

Освен щандовете, където издателствата предлагат своята продукция, организаторите са подготвили и 55 събития – представяния на книги, четения и срещи с творци.
На откриването на пролетното издание писателят Георги Господинов се представя и с новата си поетична книга "Там, където не сме", като раздава и автографи.

На откриването на събитието директорът на НДК Мирослав Боршош пожела на всички посетители и читатели да срещат много повече любов в живота си, но да не забравят, че книгата е любов. „Тя ни учи на толкова много неща и ни дава толкова много, и това, че Дворецът е пълен, е знак, че тази любов към книгата съществува и е много важна за нас, българите. Приятно четене и честит празник!”, заяви Мирослав Боршош.

Пролетното събитие предлага на публиката над 1000 кв. м. разходка сред книгите, представени от близо 100 български книгоиздатели и книготърговци.

На щандовете на издателствата и на сцената на културната програма предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български автори: Александър Чобанов, Атанас Звездинов, Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Васил Стефанов - Слона, Вероника Денева, Владимир Зарев, Владо Любенов, Георги Господинов, Георги Томов, Деян Енев, Иван Димитров, Иван Кулеков, Иван Русланов, Ивинела Самуилова, Константин Трендафилов, Людмила Миндова, Мирела Иванова, Недялко Славов, Петя Александрова, Петя Кокудева, Росен Карамфилов, Юлия Спиридонова и други.

Работното време е всеки ден от 10 до 20 часа, само в последния ден изданието ще затвори врати в 19 часа.

Днес ще бъдат връчени годишните награди „Рицар на книгата“. Събитието се организира от асоциация „Българска книга“, а самата церемонията ще се състои от 19:00 часа в Литературен клуб „ПЕРОТО“.

По повод на днешния празник, директорът на НДК Мирослав Боршош се обърна с отворено писмо към всички радетели на българската култура.

"Културата е огромна вселена или територия много по-голяма от нас. Съществува и ще продължава да съществува, защото тя е част от цивилизацията. Нуждата от нея не трябва да се доказва! Тези, които не го разбират – жалко за тях. Но, може би задачата ни не е да въздъхнем, а да продължаваме да настояваме в това, което вярваме, докато ги убедим.

Не очаквайте признателност за това, че се занимавате с изкуство и култура. Не очаквайте някой да ви похвали или да отчете огромните усилия, безсънни нощи, вложената енергия или всеотдайността ви. Ако чакате благодарност - ще останете много разочаровани. Защото в повечето случаи всичко остава скрито и незабелязано и потъва някъде там, където прожекторите не осветяват. Но имате друго и то е безценно - привилегията да работите изумителна професия, да сте добри хора и да защитавате идея, която има смисъл!...

Не мога да ви обещая че ще става по-лесно или по леко, но мога да ви уверя, че ще бъде интересно, вълнуващо и много изморително. И някой ден, когато някой ви попита „какво направи с живота си?”, ще можете да кажете: “Променяхме държавата! И бяха славни времена!”