Френската трупа Малабар гостува в България със спектакъла "Водни мечти", информират от пресцентъра на МВнР.

В рамките на Националната програма за отбелязване на приемането на България в Европейския съюз Държавният културен институт - Министерство на външните работи, Френският институт-София са домакини на френските артисти, които на 1 януари 2007 г. ще преминат със своето шествие-спектакъл по софийските улици по маршрута: Площад "Народно събрание" - булевард "Цар Освободител" - "Ларгото" и площад "Света Неделя",- булевард "Витоша" и булевард "Патриарх Евтимий" - булевард "Фритьоф Нансен" и площада пред НДК.

Шествието започва от 16 часа, а в 17:30 пред НДК ще се развие финалната част на спектакъла.

В представлението в София участват 13 артисти - акробати, които ще пренесат по софийските улици един фантастичен кораб Aquarêve. Пред очите на моряците градът оживява. Странни весели герои на кокили издърпват кораба от едно място на друго, поддържайки ритъма на това сюрреалистично пътуване. Във финалната част на спектакъла корабът се превръща в сцена, която ще побере хореография на кокили, каскади, акробатика, жонглиране, въздушни номера, пиротехника и облаци от "морска пяна"

Обикновено такива спектакли на открито се организират през летните месеци, но заради специалното събитие те ще организират представление и в София на 1 януари. Това за артистите ще бъде още едно предизвикателство за уменията им да въвличат в процесията и да забавляват разнородна публика. А за зрителите - възможността да преоткрият своя град като място, в което се случват феерични събития, съпроводени с музика, светлина и веселие.

Малабар е уникална трупа със световна слава, в която участват артисти от цяла Европа. Сред тях има представители на почти всички видове изкуства - актьори, пърформъри, танцьори, музиканти, художници. Основател и директор на трупата е Силвестър Жаме. Той я създава през 1981 г. в средиземноморската част на Франция, в която се усеща културното влияние на Каталуния и специфичната празнична традиция на областта Лангедок. От 2001 г. окончателно се установява в Сомиер в сградата на старата сточна гара - наречена сега „Кеят на изкуствата".

През 25-те години на съществуването си Малабар е създала десетки спектакли. Сред най-значимите събития, в които трупата е участвала са откриването на театралния сезон в Испания през 2004 г., на най-големия мост в Полша през 2002 г., Олимпиадата на Световния театър в Москва през 2001 г.
Техни спектакли са били част от градски празници и карнавали като отбелязването на стогодишнината от издигането на Айфеловата кула, празници в САЩ, Латинска Америка, Дубай и Хонг Конг.

През 2006-та година Малабар е изнесла 81 представления на пет различни спектакъла в 57 града от 15 страни. Всяко едно от тях е уникално дори и заради различията в градския декор и условия за реализация на спектакъла.

На първия ден от 2007 година - с представлението в София, което е своеобразен френски поздрав към България като нов член на Европейския съюз, се слага начало и на техния проект за поредица турнета в региона.