Седмият епизод от космическата сага „Междузвездни войни” счупи рекорда по приходи от първата вечер на представянето си в САЩ и Канада, предадоха информационните агенции.
„Междузвездната” еуфория завладя света, а огромната част от отзивите са в сферата на суперлативите.

Приходите от продадените билети за „Силата се пробужда” през петъчната вечер са над 100 милиона долара.
В България приходите са от близо 100 хиляди лева.

Епизод 7 подобри предишния рекорд, поставен от втората част от филма „Хари Потър и даровете на смъртта”, който събра 43.5 милиона долара през първата си вечер.

Една от причините за еуфорията сред киноманите е фактът, че новият епизод излиза по екраните след 10-годишно прекъсване. Нетърпението беше още по-голямо заради участието на познатите актьори - Хърисън Форд, Марк Хамил и Кери Фишър, превърнали се в легенди още с появата на първия епизод през 1977 г., който всъщност се оказа четвърти от гледна точка на сюжетната последователност. След него по екраните се появиха петият и шестият.
Първият, вторият и третият бяха заснети по-късно, а зрителите ги видяха между 1999 и 2005 година.

Припомняме, официалната премиера на „Силата се пробужда” се състоя на 17 декември. Действието вън филма се развива 30 години след събитията в шестия епизод „Завръщането на джедаите”. 
Отговорната роля на режисьор на продукцията беше поверена на Джей Джей Абрамс, който прие предизвикателството да премери ръст с легендата Джордж Лукас.
Това е първият епизод от сагата, заснет, след като правата върху филмовата поредица бяха придобити от компанията Disney.

Специалистите смятат, че новият епизод на „Междузвездни войни” може да счупи и други касови рекорди. Според прогнозите, филмът може да надхвърли приходите от 208 милиона лева, събрани за първия уикенд от показването на „Джурасик уърлд”. Към момента те са рекордни в историята на киноиндустрията.