По покана на Маркиз дьо Луар, председател на престижния   френски “Жокей Клуб”, Негово Величество представи своята мемоарна книга “Симеон II – Една необикновена съдба” пред неговите членове в Париж . “Жокей Клуб” е учреден през далечната 1834г.  Днес се е утвърдил като елитен кръг на представители на френската аристокрация и изтъкнати индустриалци, съобщават от пресофиса на Симеон Сакскобургготски.

Събитието премина при изключителен интерес. Залата бе препълнена с около  200 видни представители на френското общество, сред които посланици, общественици, аристократи, политически дейци.  Основнa част на събитието бе разговорът между Негово Величество и водещия журналист, член на Клуба, за историческата стойност на книгата,  която обхваща събития от цяла една епоха, представени през погледа на  държавник, преживял 50 годишно изгнание,  но запазил в себе си обичта към Родината. След разговора бе дадена възможност на публиката да задава въпроси на Негово Величество, много от които бяха за актуалната ситуация в Европа и перспективите, които се очертават пред нея.

Негово Величество бе придружаван от Царица Маргарита по време на двудневното си пребиваване във френската столица. В рамките на посещението си Техни Величества откликнаха на поканата за обяд в дома на бившия президент Жискар д’Естен. От 2001 г. той е председател на Конвента за бъдещето на Европа. Той е и основната фигура в изготвянето на проекта за конституцията на ЕС. От 11 декември 2002 г. е член на Френската академия.

През 2006г.  именно президентът Жискар д’Естен връчи Ордена на Почетния легион на Негово Величество, с което френското правителство го отличи. В речта си по време на награждаването бившият френски президент отбеляза: ”Връчвайки Ви това отличие, защото това е терминът, този благороден сан, френското правителство пожела да възнагради именно Вашето благородство. Вашето благородство, Вашата скромност и резултатите, които постигнахте по време на Вашето управление начело на българското правителство през последните години.” “Но мислейки за това отличие и за момента, който Вие преживявате в това красиво посолство на България в Париж, аз се надявам всеки тук да си даде сметка за личния принос на Симеон Сакскобургготски към неговата страна. Преди десетина години България беше позната, но нейният имидж беше съмнителен, положението й беше неясно; погледнато отвън нейната кандидатура за Европейския съюз изглеждаше помрачена от много въпросителни. И благодарение на Вас, благодарение на Вашия стил, благодарение на Вашия начин на действие, всички тези препятствия бяха преодолени и ето, че сме в навечерието на  влизането на България в Европа, и че основният създател на този резултат е днес сред нас. Това е Симеон Сакскобургготски, който ще направя Велик офицер на Почетния легион”.