Международен джаз фестивал в Банско ще има и той ще се проведе от 7 до 14 август.

Това обяви в съобщение до медиите кметът на общината Иван Кадев.

Това няма да бъде фестивалът на д-р Емил Илиев, който почина в края на миналата година, заявиха близките му и досегашните организатори на културното събитие, които обвиниха в кражба ръководството на общината, уточнява БНР.

В съобщението до медиите кметът на Банско Иван Кадев заявява:

"С традиционна грижа към летния туристически сезон, местния бизнес и за поддръжката на духовното развитие на общината и държавата, особено сме радостни да заявим, че от 7 до 14 август в центъра на Банско ще се проведе поредното издание на Международния джаз фестивал".

Местната власт ще положи всички усилия за гарантиране високото ниво на форума с участието на елитни джаз музиканти, уверява кметът. В съобщението не се посочва кой е организатор на събитието.

Сигурно е обаче, че това няма да бъде екипа на покойния д-р Емил Илиев, създател и дългогодишен директор на Международния джаз фестивал.

В писмо, изпратено до Президента, служебния премиер и министъра на културата, съпругата му Татяна Илиева обвини местната власт в "опит за кражба на интелектуална собственост и се аргументира с внесеното от общината искане в Патентното ведомство за правата върху марката "Международен джаз фест Банско".

Според семейството на д-р Илиев и досегашните организатори на културното събитие ръководството на Банско е поставило условия, с които на практика формализират правата и отговорността им към организирането и провеждането на фестивала, което поставя в риск неговото ниво и бъдещето му изобщо, се казва още в писмото, изпратено и до медиите.