Само няколко месеца, след като видяхме Аксел Роуз на националния стадион "Васил Левски", у нас за първи път пристигна и другата легендарна половина на иконите Guns N' Roses - Слаш.

Роденият във Великобритания китарист обаче предвождаше формацията Slash feat. Myles Kennedy and The Conspirators, която включва още Тод Кърнс на бас, Франк Сидорис на ритъм китарата и барабаниста Брент Фитц.

Началото бе за българите Alley Sin, които имаха нелеката задача да подгреят феновете в мразовитата зала "Фестивална". Ако не друго, момчетата бяха доста нахъсани и показаха похвално желание за изява. Техният близо 40-минутен сет доказа, че никой няма да се разсърди на родните организатори в случай, че по-често започнат да канят недотам утвърдени имена да откриват концертите на гастролиращите у нас звезди.

Броени минути преди 21:00 шоуто на Слаш стартира с "Halo" от актуалния албум "Apocalyptic Love". Последваха я класиката на Guns "Nightrain" и "Ghost" от първия самостоятелен албум на изпълнителя - "Slash" (2010 г.).

Това зададе и цялостния тон при подбора на песните, които мистър Сол Хъдсън и колегите му изпълниха. Той се състоеше в редуване на парчета от двете самостойни произведения на инструменталиста с добре познати неща от бандата, донесла му световна слава. Може би най-запомнящото се изпълнение за вечерта бе именно на един отколешен хит: "Rocket Queen", който Слаш гарнира с близо 10-минутно гениално соло.

Басистът Тод Кърнс също застана зад микрофона и то не за кое да е парче, а за да изпълни "Doctor Alibi", в оригинал изпято от големия Леми Килмистър, а по-късно и "Welcome to the jungle".

Един човек обаче обра аплодисментите наравно с Мъжа с цилиндъра. Неговото име е Майлс Кенеди, който също бе в България за първи път. Вероятно ще излъжем, ако кажем, че вокалистът на Alter Bridge открадна славата на Слаш, но никак няма да покажем необективност, заявявайки, че двамата си я поделиха.

Ако и звукът бе на нивото на певческите възможности на Майлс, предполагам, че мнозина (и то не само дами) направо щяха да се влюбят в американеца. Все пак около 40-ата минута от шоуто проблемите със звученето бяха поизчистени и докрая нещата бяха под контрол.

Задължителната част от концерта приключи със "Slither" на Velvet Revolver и може би липсата на повече парчета от този проект на прочутия китарист е единственото, за което част от феновете му съжаляваха.

Бисът дойде със знаковите "Welcome to the jungle" и "Paradise City", при чието изпълнение "Фестивална" буквално се разтресе под хилядите подскачащи тела. Не че въпросното здание се слави с особено непоклатима конструкция.

Слаш предложи на българските фенове едно истинско рокендрол приключение. Те обаче трябва да бъдат двойно по-доволни от факта, че успяха да се насладят и на музикант като Майлс Кенеди, без който спектакълът щеше да е много по-постен.