15 години след дебюта на „Естествен роман" Георги Господинов гостува на корпорация „Развитие", за да представи десетото издание на най-превеждания след 1989 година български роман.

Настоящият тираж е лимитиран и уникален - с предговор на автора за историята на написване на текста, публикувани са част от отзивите по света, както и чуждите корици на романа.

Преди 15 години „Естествен роман" се появява, оценен от журито на конкурса „Развитие" за ръкопис на роман, организиран именно от корпорация „Развитие".

По повод годишнината главният мениджър на корпорацията организира среща с Господинов, на която писателят сложи автографа си на няколко десетки книжки - както от новото издание - 50 броя, така и на 100 от първото от 1999 година, съхранявани от корпорацията.

Писан в края на 90-те, романът е ярко свидетелство за духа и порядките от онова десетилетие. Редица от младите негови читатели дори споделят с автора, че макар и чували разкази за тези години, едва след прочитане на „Естествен роман" започват да разбират по-добре това време.

По идея на „Развитие" Георги Господинов специално посвети и подписа няколко екземпляра за членовете на всички състави на журито на конкурса през годините, както и за няколко ученици и студенти - почитатели на писателя.

Сред първите, получили юбилейното издание бяха синът на проф. Тончо Жечев - Йордан Жечев, Йордан Василев, съпруг на Блага Димитрова, Атанас Свиленов, Георги Цанков, проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов, Алек Попов, проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев, Максим Бехар, Селена Йорданова, студентка „Българска филология" в СУ, Надежда Александрова, ученичка в НПМГ-София, писателят Александър Томов, проф. Божидар Кунчев, служители и сътрудници на корпорацията.

Всички останали екземпляри от „Естествен роман" с подписа на Господинов ще бъдат подарявани или продавани, като приходите ще отидат за благотворителна дейност, обявиха от „Развитие".