Кудличка Творби на едни от емблематичните представители на съвременното словашко изобразително изкуство са включени в изложбата, откриваща се днес в националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Ян Кудличка показва своя цикъл живописни творби “Отмагьосване”, съвместно с пластиките на Растислав Биаринец, именувани “Откриване”.

Кудличка завършва пейзаж и фигурална живопис при проф. Ян Желибски в Художествената академия в Братислава.

След завършване на образованието се завръща родния си край Липтов. През 1996 г. защитава доцентура на тема “Пейзаж – знаци и структури”. От 1994 г. е член и създател на ателието на свободното изкуство “РОЗЕТА” в Ружомберок. Живее и твори в Ружомберок и Прага.

Кудличка работи в областта на живописта, рисунката, графиката, илюстрацията и фотографията. Създава творби, свързани с архитектурата. В свободното си време се занимава и с дизайн на мебели.

Представял се е със самостоятелни изложби и е участвал в много колективни изложби на словашкото изобразително изкуство в страната и в чужбина. Негови творби се намират в изтъкнати галерии в Словакия и чужбина, както и в различни частни колекции.

БиаринецДо 1990 г. е имал 19 самостоятелни изложби в Чехословакия и 2 в чужбина. Негови творби са публикувани в различни каталози и специализирани списания. През 1987 г. излиза и монографията му в поредицата “Галерия на младите” на издателство “Татран”.

Растислав Биаринец е роден на 25.03.1968 г. в Ружомберок. Следва Художествената академия в Братислава, специалност скулптура при проф. Юрай Мелиш.

Твори в сферата на скулптурата – от камерни до монументални пластики, обекти, рисунки, графики, реализации в архитектурата.

По време на еднодневното си работно посещение у нас, президентът на Словакаия Рудолф Шустер ще открие официално изложбата на двамата творци.