Музеят за история на София открива постоянната си експозиция за празника на града. Лично премиерът Бойко Борисов разгледа експонатите ден преди и столичани да могат да им се порадват.

Официалното откриване ще е от 21 часа, като за него има предвидено и пиротехническо шоу с огнен спектакъл. Музеят, който вече се помещава в сградата на бившата Централна минерална баня, ще очаква системно и гостуващи изложби и експонати.

Осигурили сме програмата с такива за години напред, похвали се столичният заместник-кмет по културните въпроси Тодор Чобанов. Той е доволен от факта, че за една година работа музеят е приютил над 40 събития.

Чобанов призна, че трансформацията на банята в музей е стандартна практика за Европа, но не е бил лесен проект, тъй като дори части от основите са строени наново. "С бума на СПА хотели в последните 25 години нуждата от градски бани изчезна, имахме 4 неуспешни опита да намерим концесионер", изтъкна Чобанов.

Той обаче е доволен от резултатите, като не пропусна да отбележи, че в постоянната експозиция има предмети, които са безценни и по европейски стандарти. По думите му и в момента тече изследователска дейност за нови експонати, но имало все по-малко дарители.