Изложбата „Старите минерални бани на София" може да бъде разгледана в Галерията на открито в градската градина пред Народния театър до 10 септември.

Младият фотограф Здравко Йончев представя забравената архитектурна красота на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя.

Уникалните кадри, заснети и обработени с помощта на специфична фотографска техника, са подкрепени с исторически факти и пренасят зрителя в атмосферата на западащите, но прекрасни балнеолечебници на София.

Вдъхновен от уникалната постройка, през есента на 2013 г. Здравко Йончев заснема банята в Овча купел. Желанието му е да я покаже на повече хора и да ги накара да си я представят не само в миналото, но и в бъдещето.

Излезли на бял свят, снимките се разпространяват светкавично в социалните мрежи и медиите. Следва заснемането на баните в Горна баня и Банкя. Изографисани и многоцветни плочки, потънала в зеленина остъклена тераса, овални сводове, римски колони, фантастични входни зали, зали с басейни и още много разкриват тези първи по рода си фотографии на баните.

Снимките бързо набират популярност в интернет, предизвикват дискусии и дават надежда за възраждане на баните и за възможността някой ден всички да можем да ги посетим. 

Баните на София са сред уникалните културни и архитектурни обекти на столицата, но пазят също така и потенциала си като балнеолечебници.

Мнозина не знаят, че София е една от най-богатите на минерални води столици в света. Градът възниква и се развива благодарение на минералните си извори с лечебни свойства, за които има писмени данни от преди 2400 години.

Особен разцвет София (Улпия Сердика) претърпява по време на римското присъствие около II век сл. Хр., когато се превръща в център на политически и културен живот. Император Константин Велики я е наричал „Моя Рим" и е искал да я превърне в столица на Източната Римска империя.