Денят на будителите в Националния исторически музей ще бъде посрещат по необичаен, атрактивен и образователен начин, съобщават от културната институция.

На малчуганите, които посетят музея на 31 октомври, 1 и 2 ноември, ще бъде предоставена възможност да се учат на "Аз", "Буки", "Веди", на българската азбука така, както е ставало през Възраждането. Те ще пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък.

Ще бъде пресъздадена възстановка на Възрожденското училище. За целта от Детския образователен център на музея организират занятия "Старото школо". Децата ще бъдат посрещнати от звъна на училищна камбана, която се пази в експозицията на музея. В занятията ще могат да участват не само деца от предучилищна възраст, но и по-големи - от първи до четвърти клас.

От музея допълват, че всички деца ще могат да изкарат по един учебен час по "взаимоучителната метода", въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. Занятията ще се провеждат в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. Най-малките ще седнат на първия ред. По-големите ученици ще влизат в ролята на "показвачи" и "чиноначалници". От НИМ са убедени, че неминуемо всичко ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

Освен това децата ще могат да видят автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

Организаторите са убедени също, че на малките бъдещи и настоящи ученици със сигурност ще бъде интересно да видят и т. нар. "затвор" - помещението зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните.

Те ще могат да видят и един от първите преписи на "История славянобългарска" (както и препис, направен от ученици в наши дни), "Неделника" на Софроний Врачански от 1806 г., копие на глобуса на Неофит Рилски, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.

За 1 ноември е предвидена и специална екскурзоводна беседа на тема "Нашето славно минало".

Специални гости на музея ще бъдат деца от SOS селища. Те ще получат енциклопедия "Книга на българското дете".