„Приветствам всяко смислено усилие за намиране на консенсусен и полезен за държавата, бизнеса и природата механизъм за стимулиране на бизнеса, развитието на всички форми на туризъм и опазване и презентация на културно-историческото наследство, при спазване на екологичните норми."

Това заяви министърът на културата д-р Петър Стоянович, запитан за мнението на Министерството на културата по отношение на Меморандума, предложен за приемане от страна на браншови организации в сферата на туризма.

Стоянович изрази готовност за участие в национален диалог за посоките и приоритетите за развитието на културата, туризма и екологията.

„Черпейки от богатия европейски и световен опит, България трябва да намери работещ баланс между бизнес и екология, култура, туризъм и развитие на регионите. Неприемливо е да продължава разделението между култура и туризъм. Ние сме една от малкото държави с утвърдено място на туристическия и културен пазар, в които тези две сфери все още не образуват едно цяло", подчерта Стоянович.

В заключение министърът на културата заяви: „При толкова възможности, които имаме в областта на туризма, регионалното развитие, екологията и културата, ще сгрешим ако като държава и общество дадем превес в развитието само на една от тези сфери. Балансът между тях е фундаментът за европейското ни развитие като страна на туризма, културата, природата и човешкия фактор. Едностранчиво би било да твърдим, че приоритет за развитието на туризма е единствено опазването на природата и на културното наследство. Напротив, предложеният на браншовите организации Меморандум трябва ясно да отрази баланса и взаимното допълване между различните сфери".