Министерството на културата финансира строителството на уникална археологическа база на хълма „Трапезица". Това ще бъде първата по рода си сграда в България, съобщават от Министерство на културата.

Сградата е разположена на площ от 250 кв.м. и за изграждането и Министерство на културата е отпуснало финансиране в размер на 300 000 лв.  

Археологическата база ще бъде полувкопана в земята, за да се впише напълно с околното пространство. Просторно общо помещение ще бъде изградено под формата на атриум, а около него ще са разположени помощните помещения за археолозите.

Покривът на сградата е предназначен за изгледна площадка. Цялата археологическа база ще бъде напълно съобразена с нуждите на хората с увреждания. Архитект на постройката е Пламен Цанев.

След приключването на археологическите работи на хълма Трапезица тя ще стане информационен център и музей. Проектът вече е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата и до края на годината ще приключи работата по грубия строеж, а до началото на следващия археологически сезон тя ще бъде напълно завършена.