В Полската държавна опера на град Познан тази седмица е очакваната световна премиера на Space Opera. Автор на либретото е българският писател Георги Господинов.

Премиерата е тази събота, 14 март.

Поканата дошла лично от полския композитор Александър Новак преди година и половина. Композиторът бил впечатлен от книгите на автора на Естествен роман и Физика на тъгата, преведени на полски, открил адреса му и го поканил да напише либрето за новата му опера.

Зад проекта застанала операта в Познан и Полското министерство на културата. Преди няколко години същият оперен театър кани нобеловия лауреат Кутси.

Космическата опера е на английски, в превод на Анжела Родел. Полският превод е на Магда Питлак. Директорката на Полския културен институт в София вече прави опити да докара представлението и в България. Дано и български институции откликнат.

Историята в либретото е свръхактуална и разказва за първия полет до Марс на една перфектна двойка (Адам и Ева). Дали това е свръхмечта, или е свръхсамота в празния космос? И колко тежи любовта в състояние на безтегловност?

Най-голямо предизвикателство е не технологията, а как ще преживееш дори с най-любимия човек в малка капсула, минута след минута, в продължение на 500 дни и нощи (или по-скоро само нощи).

Какви ще са скандалите ни без гравитация, когато хвърлената чиния става летяща чиния? Но дали Адам и Ева са сами? И какво, ако мухата се окаже пра-марсианец.

Операта отдава дължимото на всички животни, пратени в космоса преди човека - от плодовите мухи (първите космонавти) до кучето Лайка.

Знаеш ли от какво е направен Космоса? Направен е от самота. Това е материята.
Цялата история на Космоса е белязана от самотата на няколко животни. Човешката космическа самота ще дойде по-късно.