БудаГрупа будисти от Тайван заявиха, че на Пекин ще бъде върната 1400-годишна глава на Буда от камък. Този важен култов атрибут и произведение на изкуството е било откраднато от Китай през 1997 г, пише електронното издание NEWSru.

Главата е задигната от храм в източната китайска провинция Шандун. Очаква се уникалното творение да бъде върнато във вторник – 17 декември. То е изсечено от камък през 611 г., а анонимен тайванец успява да го отнеме от крадците, след което безвъзмездно го предава на будистите. Полицията така и не успява да открие, кои са крадците, нито как е станал грабежът.

Групата будисти смятат, че този акт не е само свидетелство за културен обмен, но и за емоционалния контакт между жителите на Китай и Тайван. Етническите и географски връзки, както и добрата воля, укрепват търговските и инвестиционни отношения между държави, конкуриращи се на политическо ниво.

китай-ТайванВ края на 19 век, след китайско-японската война, Тайван преминава към Япония, която в началото на Втората световна война го обявява за неделима част от империята. След поражението на Япония, през 1945 г. Китай си връща Тайван.

През 1949 при идването на комунистическата власт, републиканското правителство на Китай избягва в Тайван. Макар и да се счита провинция на Китай, голяма част от жителите на Тайван са за независимост. Тайван обаче не е член на международните организации, тъй като не е признат за независима държава.