Режисьорът Теди Москов напуска театъра с постановката „Улицата", предаде БГНЕС.

Наистина смятам да се отказвам от театъра и с това представление искам да припомня кой съм бил и после дълго ще замълча, заяви режисьорът в НДК.

Той сподели, че е уморен и е решил да не прави повече големи постановки, но има намерение да продължава да пише сценарии за екранни продукции.

"Вече нямам сили да се занимавам с театър. Театърът е всеки ден да започнеш отначало. Преуморен съм", обясни Теди Москов.
Той  уточни, че има още един ангажимент към Варненския куклен театър за септември - "Пурпурният остров", но не знае дали ще има сили да го завърши.

Тази "Улицата" ще ви развълнува, ще ви размечтае, ще ви стегне за гърлото, ще ви върне в годините на младостта и ентусиазма, но докато ви разхожда в прашните кътчета на вашите спомени и надежди, ще ви изстреля и далеч в бъдещето, където... ви чакат с добродушна ирония героите на Теди Москов - с непроменени лица, но с нова енергия...

Според Москов, неговият театър е бил силен, когато в свинщината на комунизма е казвал къде е свободата, с какво може да се пошегуваме, как да си поемем дъх.

"Този театър, който аз правих, бе успешен атентат срещу скуката и лишаване от следобедната дрямка на българското изкуство. Сега това вече не е нужно. Преди с невероятни комици, артисти и импровизатори разрушавахме всичко онова, в което сега те участват и строят наново. Строят това, което заедно с тях сме разрушавали", смята режисьорът.

Традиционно той направи и паралел между тоталитарните години и годините след прехода.

"Използвам свободата, за да пътувам и работя, където си искам без работна виза, да казвам какво мисля. Когато ми кажат, че преди бозата е струвала 6 стотинки, а аз отговарям, че за сметка на това вицът струваше 5 години затвор. Някои хора си мечтаят за предишното, защото хапваха от общия казан, без да дават нищо", припомни Теди Москов.

"Аз послания нямам, като видиш един водопад да пада, какво му е посланието? Не съм мислил за никакви послания. Изкуството няма послание и тази тъпа система да обясняваш на актьора защо казва това изречение, е все едно да обясняваш на цигуларя всяка фраза на Паганини какво е искал да каже с нея, това са глупости. Не ми говорете за послания, посланието е от социализма", отговори режисьорът на въпрос дали посланията на "Улицата" преди и сега се различават.

Според Москов, в "Улицата" няма проблеми, а се говори за свобода. В спектакъла няма нито отчаяние, нито пък сатира.

"Аз се занимавам с хумора на абсурда и радостта от хумора. Има хумор, който предизвиква радост. Друг, който злобничко се подиграва, но моят не е такъв. За мен най-голямото удоволствие, е когато публиката избухне от смях", увери той.

Москов бе категоричен, че постановката не се занимава и с безпаричието. "Какви безпаричия, какви глупости? Безпаричието е проблем, който не е на изкуството, а на някакви там сатирични коментари. В моята "Улица" никога не е имало проблеми за безпаричието. Има го проблемът за малкия човек - че във всяка една система не може да се нагоди. Има и малки хора с пари, един от тях се казва Чарли Чаплин. Безпаричието винаги е било двигател, а паричието - успиване. Грехота е да искаш повече от това, от което имаш нужда", каза още режисьорът.

Теди Москов сподели, че от старата "Улица" му липсват "младостта, ентусиазмът и това, че всички захвърлихме всичко, за да направим нещо, което и за нас, и за публиката беше ново. Също така магията, тръпката на незнанието, това е като първа любовна среща - не знаеш какво е, но се стремиш с цялото си същество."

Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК) вече е запълнена за двете премиерни представления на "Улицата" на 8 и 9 юни.