От два дни един от най-именитите съвременни литературоведи и критици в англоезичния свят Тери Игълтън е у нас. Поводът за гостуването му е премиерата на станалия култов негов труд “Увод в литературната теория”, който от днес се появява в книжното ни пространство.

Издатели на тази станала отдавна класическа академична книга са “Агата-А”, които преживели приключението “Адорно”, сега спокойно се “отдават” на хумора и литературните теории на Игълтън.

След като снощи – 20 юни, известният литературовед повече от два часа беседва със студенти и преподаватели от Нов Български университет, които чуха и неговата лекция “Културните войни”, тази вечер в пространството на Градската художествена галерия Димитър Камбуров ще представи автора и неговото българско издание на “Увод в литературната теория”.

Освен това обаче ще се случи и нещо друго. Тери Игълтън ще “се изправи” срещу литературните пирати сред книгоиздателите ни. Поводът е скандално появилото се преди няколко години нелегитимно издание на същия този труд, чиято премиера е днес. Под именуването “Теория на литературата. Въведение”, Университетското издателство пусkа през 2001 година 1200-ен тираж – без авторски прави и разрешения.

Самият Игълтън разбра за този факт едва при пристигането си в България и според информация от законните издатели “Агата-А”,твърдо е решен да се изправи с двете книги в ръце, за да обяви коя е “истинската”. Другата никой не бива да я купува, ще заяви Тери Игълтън.

А иначе, “Увод в литературната теория” е написана през 1982 г. - „на водораздела между две много различни десетилетия“, допълнена с второто издание през 1995 г. (което сега излиза у нас), тя е систематичен и балансиран обзор на основните литературнотеоретични позиции и направления на XX в. в тясна връзка с философския и идеологически контекст, в който са се развили.

Кой е? Тери Игълтън е сред най-известните съвременни литературоведи и критици в англоезичния свят. Завършва Тринити Колидж в Кеймбридж, където получава магистърска и докторска степен. Преподавател в Кеймбридж (1964-1969), а от 1969 г. професор по английска литература в Оксфорд. От 2002 г. професор в университета в Манчестър.

Диапазонът на интересите му е изключително широк: от история и теория на литературата през англоезичната литеаратура и културата на Ирландия до сравнителното литературознание.

Сред най-известните му книги са "Шекспир и обществото" (1971), "Марксизмът и литературознанието" (1976), "Литературознание и идеология" (1976), "Валтер Бенямин или напред към революционно литературознание" (1981), "Уилям Шекспир" (1986), "Идеология на естетиката" (1990), "Хийтклиф и големият глад: Изследвания на ирландската култура" (1995), "Илюзиите на постмодернизма" (1996), "Идеята за култура" (2000). Сред произведенията му са и романът "Светци и учени" (1987), сценарият за филма на Дерек Джарман "Витгенщайн" (1993), както и пиеси "Свети Оскар".