Българският игрален филм "ТИЛТ" на режисьора Виктор Чучков-син е избран да се състезава за 84-те награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

Това съобщиха от Националния съвет за кино към Изпълнителна агенция "Национален филмов център" след взетото с гласуване решение.

Той бе избран измежду седемте най-успешни български филма тази година. TILT ще се бори с продукции от цял свят да влезе в петте номинирани филма в категорията, един от които ще грабне наградата на церемонията през февруари 2012 г.

От Националния съвет за кино цитират и текста на регламента за избор, според който - "Филмът трябва да е разпространен в страната, която го предлага, не преди 1 октомври 2010 и не след 30 септември 2011 и да е първоначално прожектиран публично в киносалон поне за седем последователни дни на 35мм или 70мм филмова лента, или във формата "дигитално кино" при 24- или 48- квадрата прогресивно сканиране.

След успешната си кино премиера в България през февруари тази година (200 хиляди зрители) филмът вече обиколи 10 международни кино фестивала, а тепърва му предстоят още 9, съобщават от btlrefresh.
Сред тях са Санта Барбара, Гьютеборг, Монреал, Сингапур, Рейнданс (Лондон), Уудсток. TILT се приема изключително добре в САЩ, където е селектиран за 5 фестивала, включително и за този в Сиатъл, най-големият като мащаб в Щатите, където филмът застана на второ място в зрителския вот сред 450 продукции от цял свят.

"Ще направим всичко възможно и няма да пестим средства и усилия да промотираме TILT като българското предложение за Оскар. Още следващата седмица започваме работа с опитен консултант и PR, които ще ни помагат с кампанията в Щатите," изтъква Борислав Чучков, продуцент на филма.