3 млн. лева са необходими на Министерството на културата, докато за 2004 г за министерството е предвиден само един милион. Това заяви в Александрово културният министър Божидар Абрашев.

Финансовото министерство не е уважило претенциите на министър Божидар Абрашев ведомството му да получи 3 млн. лева за капиталови разходи през 2004 г., но увеличение на бюджетите е отказано не само на културното, а на всички министерства, за да бъде спазена финансовата рамка, уточни в Александрово министър Абрашев.

Одобреният 1 млн. лева за капиталови разходи в проектобюджета ще бъде крайно недостатъчен, смята министъра.

Тракийската гробница край Хасковското село Александрово е първият от четирте обекта, които Божидар Абрашев ще посети преди да ги предложи официално за включване в списъка на ЮНЕСКО.

Гробницата, костницата в Бачковския манастир, Стария Пловдив и църквата «Св. Четиредесет мъченици» във Велико Търново ще бъдат представени на директора на ЮНЕСКО на 26 август, когато г-н Мисура ще е на посещение в нашата страна.

•Откритата край хасковското село Александрово е тракийска куполна гробница от началото на 4 век преди Христа. С нейните стенописи тя е по-интересна от Казанлъшката, смята откривателят на гробницата д-р Китов.
Изградена е от огромни каменни блокове, като в нея има две помещения: правоъгълно предверие и кръгла камера с високо над два човешки боя куполно покритие.
И двете са изрисувани с уникални фрески: хора,животни растения и геометрични орнаменти. За първи път виждаме в стенопис сюжети, познати от тракийските златни и сребърни предмети, пояснява Китов.
Още в предверието личат ловни сцени, вътре в камерата, на височина около метър са изписани геометрични фигури, животни, растения и воини в бойно снаряжение.
След гробницата в Казанлък, открита през 1944 година, това е втората за нашите земи с фрески на човешки фигури, пояснява д-р Китов.•