„Този обект не е наш, той е на всички софиянци. Да ви е честито! Тук да си правите младите хора своите купони, тук да се веселите, тук има един просторен амфитеатър, да се пеят песни, да танцуват хората, да се радват и да пазят това, което е направено“.

С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов откри след много перипетии реставрирания античен комплекс „Сердика” на столичното Ларго.

Очаквано, на официалната церемония присъства почти целият кабинет, начело в министър-председателя Бойко Борисов. Той лично се разходи и огледа детайлно новата придобивка на София.

„Този обект го изстрадах“, призна Рашидов.

Проектът е спечелен през 2011 г. Година и половина над 100 археолози са проучвали обекта до най-долния слой. После правителството подало оставка, спомни си министърът на културата. Рашидов напомни, че след падането на кабинета „Борисов“ около 2 години обектът бил „покрит с найлони и всички журналисти писаха, че там растат треви, че жабурняк става, някой беше написал и за поповите лъжички - вярно е и това“.

„Взехме решение да извадим историята на повърхността и днес всички да може в центъра на София да се радваме на един уникален обект, който, освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава“, посочи министърът на културата.

През втория мандат на правителството на Бойко Борисов една от основните задачи била проектът да бъде завършен успешно, за да не загуби страната ни над 10 млн. лв. европейски пари.

Рашидов припомни историята на Антична Сердика – оттук император Константин Велики се е провикнал: „Сердика е моят Рим“.

„Виждате колко много разбиращи от археология и от архитектура имаше, въпреки всичко - само на 5 големи български архитекти, които правеха този проект, имената са изписани тук“, каза Рашидов.

Той благодари на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а също и на строителите, които понякога „хокал“. Кметът на София Йорданка Фандъкова не присъства, тъй като била в чужбина. Рашидов обаче щял официално да й предаде обекта. София става все по-хубава, явно, че има добър стопанин, констатира културният министър.

Премиерът Бойко Борисов пожела живот и здраве на Вежди. „Той мина през много перипетии, не само в строителството, а и в личен план, така че виждам колко се радва, че сме заедно да завършим този обект“, коментира министър-председателят.

Борисов си спомни за времената, когато беше кмет на София. Тогава трябвало да бъде изменен проектът за метрото и то да мине на 27 метра под земята, за да бъде запазена археологията.

Ще продължим да развиваме този музей“, се зарече премиерът и подчерта, че София действително лежи върху красотата и се надява туристите и младите хора да го оценят.

Ще продължим нататък – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, защото има толкова много места, които да показваме в туризма, заключи Борисов.

Този обект нямаше да е факт, ако не беше упоритостта на Вежди, който преживя много спорове и дебати“, заяви на свой ред и регионалният министър Лиляна Павлова. Издържаха му нервите, макар че му коства здравето, допълни тя.

Павлова подчерта, че проектът за Ларгото е част от петте ключови обекта, които финансирали по програмата „Регионално развитие“. Тя се похвали, че с 53 млн. еврофинансиране било разкрито богато културно-историческото наследство на София.

За периода 2007-2013 г. по програмата за регионално развитие били инвестирани общо 280 млн. за културно-историческо наследство и туристически атракции.

В новия програмен период това ще се случва с новия фонд „Туристическа инфраструктура”, който ще изградим с 200 млн. инвестиции от новата ни програма за региони в растеж, заключи Павлова.