Турският музикален феномен „Баба Зула" ще свири на закриването на 12-ия „София филм фест" на 16 март в зала 1 на НДК.

След тяхното изпълнение ще се състои премиерата на филма на Фатих Акин „The Edge of Heaven".

По-късно талантливите музиканти са обещали невиждано музикално парти във Военния клуб заедно със самия режисьор, който ще влезе в ролята на ди-джей.

„Баба Зула" посетиха София преди две години, за да представят на живо документалния музикален шедьовър на Фатих Акин "Музиката на Истанбул".

Музикантите започват кариерата си с артистични импровизации, превърнали се по-късно в сериозни музикални произведения с оригинален  стил, саунд и характер.

В своята кариера турците следват стъпките на бандите от 70-те години на миналия век със странната симбиоза на джазов психиделичен рок, смесен с ориенталски саунд.

Техните изпълнения приличат повече на мистични ритуали, които представляват особена комбинация от визуално изкуство, танцьорки на типичнии ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо.

Определят музиката им като ориенталски "dub", който е в основата и на най-новия албум на групата - "Roots".

Музикантите ще изнесат и майсторски клас на 16 март през деня, на който ще обяснят изворите на вдъхновение на музиката им и тайната на успеха на феноменалния им стил. Към тях се очаква да се присъедини и самият Фатих Акин.