Тутанкамон не е бил убит. В това е убеден световноизвестният египтолог проф. д-р Захи Хауас. Той е на гости у нас по повод 90 години дипломатически отношения с Египет, като утре се очаква да изнесе публична лекция. На нея той обеща да представи солидни доказателства, оборващи дългогодишното убеждение, че един от най-известните фараони е бил убит.

Открихме и семейството му чрез ДНК анализ, разкри Хауас. Той пое ангажимента да разкаже и за финансовите средства на египетската царица Хатшепсут (известна още като Хатусу), както и детайли за Великата Хеопсова пирамида, където са правени проучвания с робот. Там открихме три врати, проучвахме и земята под Сфинкса. Шири се вярването, че под него има мрежа от тайни тунели, остатъци от извънземно присъствие дори, но пробивахме почвата 32 пъти и не открихме нищо, призна Хауас.

Археологът разкри и работата си в момента – сега той е фокусиран върху разкопаването на терен, в който вярва, че се намира гробницата на Клеопатра и на Марк Антоний. На мястото вече са разкрити статуя на Клеопатра, монети с нейния лик, както и маска, която вероятно е била на Марк Антоний.  

Хауас обори и набиращата популярност позиция на негов колега, че гробницата на Нефертити се намира зад северозападната стена на гробницата на Тутанкамон. Древноегипетската царица е почитала бог Атон, жреците на Амон не биха позволили тя да е погребана там, убеден е професорът. (Атон е бил почитан по времето на фараон Ехнатон и неговата съпруга Нефертити, смята се за първия монотеистичен култ в човешката история).

Археологът изрази притеснението си за съдбата на египетските гробници и артефакти, тъй като туристическият поток стимулира увреждането на част от тях. Аз съм застъпник на идеята да създадем реплики на основните гробници и да показваме тях, за да съхраним оригиналите, уточни Хауас.

Професорът призова всички археолози, историци, служители в музеи в страните, обект на терористичната дейност на ДАЕШ („Ислямска държава”), да бъдат обучени как да крият най-ценните артефакти. Да се зариват в земята на поне пет метра дълбочина, да опазим историческото си наследство, апелира археологът. Той е притеснен от практиката на ДАЕШ да унищожава музеи, археологически разкопки, църкви, като краде ценните артефакти и ги продава за оръжия.