Миро Мадридският музей Кралица София попълни колекцията си от съвременно изкуство с творби на Пикасо, Миро и Грис. Изключително ценните произведения са дарени от банка “Каха Мадрид”, която по този начин погасява свои дългове към държавната хазна. В случаи като този, дълговете значително се намаляват.

Агенциите съобщават, цитирани от NEWSru, че работите на тримата родени в Испания майстори, ще бъдат изложени в обща експозиция за две седмици, след което ще се разпределят по съответните зали на музея.

По този начин залата на Пикасо ще се обогати със скулптурата му “Женска глава (Фернанда)”, създадена през 1909 г., която по думите на директора на музея Хуан Мануел Бонета е първата в историята на кубизма скулптура. Тази творба на Пикасо е станала собственост на банката срещу сумата от 6 млн. евро.

“Каха Мадрид” е платила на аукционната къща “Сотбис” 3.8 млн евро за платното “Живопис” на Хуан Миро, което също влиза в колекцията на мадридския музей.

Грис Хуан Грис се представя с шерт картини, което ще позволи да бъде създадена специална зала, посветена на творчеството на един от основателите на кубизма.. Платната са работени в Париж между 1915/19 г., а сред тях са и две рисунки с молив на чилийския поет Висенте Уидобро. За всички тях “Каха Мадрид” е заплатира 5.8 млн. евро.