Европейските дни на наследството бяха тържествено открити днес с изложбата "Творчески щрихи" в столичната галерия "Средец".

Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.

Началото на проявата бе поставено от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

В експозицията "Творчески щрихи", която ще продължи до 13 септември, могат да бъдат видени творби на студенти от Националната художествена академия, на ученици от Художествената гимназия в София и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" в град Варна. Изложбата съдържа произведения по книгата "Диви разкази", както и скулптурни портрети на писателя през годините. Възпоменателното събитие е организирано от фондация "Памет" на наследниците на писателя, със съдействието на Министерството на културата.

Останалите близо 370 събития в календара на Европейските дни на културното наследство могат да бъдат видени на сайта на Министерството на културата.

Общоевропейските чествания са организирани от над 80 общини в цялата страна през целия месец септември, отбеляза заместник-министърът на културата.

Тази година празниците са обединени с връзката между изкуството, наследството и развлеченията. Освен десетките музеи и културни и природни обекти, които ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни, месецът ще бъде изпълнен с интересни прояви за всички възрасти - от музея до концертната зала, от уличните изкуства до дискусиите -в рамките на които българските граждани ще могат да споделят изкуството, да се изявяват, да покажат традициите, да поставят теми за диалог и да търсят решения, отбеляза заместник-министър Амелия Гешева.

Тя призова гостите на откриването на "Творчески щрихи" да информират и познати, и близки за многобройните събития и да не пропуснат да заведат на тях и най-малките. "Корените и наследството ни дават самочувствието, че сме българи, а и нека не забравяме посланието, оставено ни от Николай Хайтов - "Да обичаме България", завърши поздравлението си Амелия Гешева.