Поредният филм на Уди Алън "Anything Else"открива тази вечер 60-тото издание на най-стария кинофестивал в света – Венецианският.

За отбелязване на уникалният юбилей са поканени наякои от най-големите холивудски знаменитости – Никол Кидман, Шон Пен, Антонио Бандерас, Катрин Зита Джоунс. Звездите по традиция ще изминават по червен килим разстоянието от хотел Excelsior до фестивалния център Art Deco.

За първи път и Уди Алън реши да дойде на фестивала, след като в осем негови предишни издания, представяли премиери на големия ексцентрик, той отказваше да посети Венеция.

В новия си филм Алън за първи път отстъпва главната мъжка роля на друг – звездата от “Американски пай” Джейсън Бигс. Във филма участват още Кристина Ричи, Глен Клоуз, Дани де Вито и разбира се самият Алън, изпълняващ ролята на застаряващ художник, който преживява доста романтична авантюра с младо момиче.

Иначе, за “Златния лъв” ще спорят 20 кинотворби и още 18 в алтернативния конкурс за некомерсиално кино “Против течението”. До 6 септември във Венеция ще се извъртят 140 заглавия, повечето, от които премиерни.

Сред премиерите са филмите на Робърт Бентън “Позор” с Никол Кидман и Антъни Хопкинс, както и новата работа на Джоел Коен “Непоносима жестокост”, събрала на екрана Антонио Бандерас и Катрин Зита Джоунс.

Бигс-АлънОсвен това гостите на Венеция 2003 ще имат възможност да видят на закрита предварителна прожекция документалния филм за историята на блуса "The Blues", представени лично от продуцента си Мартин Скорсезе.

С огромен интерес се очаква и новата ”еротична драма” на Бeртолучи “Мечтатели”, “посветена” на сексуалната революция във Франция през 1968 г. Някои критици вече сравняват тази творба с култовия “Последно танго в Париж”.

Седемчленното жури, което ще определи носителят на Златния лъв, се ръководи от италианския режисьор Марио Моничели.