Във фондовете на регионалния исторически музей във Велико Търново всички предмети от злато и сребро са оригинални и никой от тях не е подменен с фалшификат при участията им в изложби у нас и в чужбина.

Това е показала цялостна специализирана експертиза на осем музейни фонда, продължила два месеца, предаде БНР. Експертизата е установила автентичността на всички накити, църковна утвар и битови предмети, изработени от злато и сребро.

От съображения за сигурност от музея отказват да съобщят точния брой на проверените предмети. Казват само, че най-старите находки са от четвъртото хилядолетие преди Христа.

Великотърновският музей е първият в страната, направил такава цялостна експертиза на своите предмети от благородни метали. Резултатите от проверката категорично отхвърлят появилите се след обира на музейния трезор слухове, че във фондовете има фалшификати.

От откраднатите в началото на годината над 11 000 монети и накити са намерени само 500, но и за тях е доказано, че са оригинални. На 21 декември музеят ще покаже своите тракийски съкровища в изложба, посветена на присъединяването на България към ЕС.